Uppvärmning av pool

Med uppvärmning i poolen blir den mer användbar under våra svenska somrar. Att krypa ner i en varm pool, när det är lite mulet eller kyligt ute, är riktigt skönt.

Olika alternativ för uppvärmning

Kostnad
Elvärmare 5 000 – 10 000 kr
Poolvärmepump 10 000 – 30 000 kr
Poolsolfångare 5 000 – 20 000 kr
Värmeväxlare 5 000 – 20 000 kr

Pool-värmepump

Pool-värmepumpen är det vanligaste alternativet. Hela 90 % av alla med poolvärme, får det med en pool-värmepump. En poolvärmepump fungerar som en vanlig luft-vattenvärmepump. Den tar värme från luften och värmer upp vattnet i poolen. Det som är speciellt med just pool-värmepumparna är att de är anpassade efter de unika förhållanden som råder i en pool. De tål exempelvis klorerat vatten.

Mer om värmepumpar för poolen

En värmepump kan producera flera gånger så mycket energi som den konsumerar. Detta genom att den utnyttjar gratis energi från luften. Pool-värmepump ger därför en mer miljövänlig uppvärmning av din pool, och hjälper dig att spara energi och pengar. Bra poolvärmepumpar har ett COP-värde på runt 6. COP-värdet visar hur många gånger mer energi (värme) man får mot den energi (el) som krävs för att driva processen.

En pool-värmepump kallas också ofta för pool-pump och blandas ihop med andra sorteras pumpar till poolen.

Poolsolfångare

Solfångare är ett annat vanligt alternativ för uppvärmning. Solfångare kräver inte mycket energi och ger mycket energisnål uppvärmning.

Störta anledningen till att de ändå inte är särskilt populära är att deras effekt påverkas i mycket stor utsträckning av vädret. De hämtar värme direkt från solljuset och är därför mest effektiva i soligt väder. Soliga dagar kan det därför bli mycket varmt i poolen, för att mulna dagar bli betydligt svalare. De funderar alltså mindre bra, när de behövs som mest. Många väljer att ha både en pool-värmepump och poolsolfångare, för att på så vis kunna spara mer energi under driften, men kunna undvika att det inte blir tillräckligt varmt.

Elvärmare

Med elvärmare värms poolen med direktverkande el och detta är idag relativt ovanligt. En elpatron värmer upp vattnet och det kan ge en bra effekt, men det går åt mycket el till att värma upp din pool med en elvärmare, jämfört med de övriga alternativen som är mer energisnåla. Många poolpaket inkluderar elvärmare, men det lönar sig vanligen i längden att installera ett mer energisnålt alternativ, trots den extra investeringskostnaden.

Vanlig värmepump med värmeväxlare

Man kan också använda en vanlig värmepump till att värma upp sin pool, även om detta är relativt ovanligt. Detta gäller luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar. Dessa värmepump ger värme till vatten. Du behöver extra tillbehör (värmeväxlare och rör), så kostnadsmässigt blir det vanligen inte billigare, än om du köper en separat poolvärmepump. Det är dock ett effektivt sätt att utnyttja värmepumpens kapacitet hela året. Värmepumparna är mer effektiva under sommaren och då behöver du bara tappvatten i hemmet, ingen uppvärmning av själva huset. Var dock noga med att din värmepumps kapacitet, räcker även till poolen.

Glöm inte att täcka poolen!

Att värma upp en pool tar tid, oavsett vilken värmekälla man använder. Det brukar ta några dagar innan man kommer upp i rätt temperatur. En mycket viktig del i uppvärmningen är också att behålla den värme som finns i poolen. Det är därför viktigt med överdrag som isolerar poolen under natten. Utan överdrag förlorar du mycket värme, då poolen inte används och driftskostnaderna blir onödigt höga.

poolvärmepump